Van functionele garagedeur tot design

Enkele tientallen jaren terug waren het vooral de kanteldeuren die als garagedeur werden gebruikt. Je zag bij leeuwendeel van de nieuwbouw huizen toentertijd dat standaard de bekend witte Hörmann kanteldeuren geïnstalleerd werden. Vandaag de dag is dat wel even anders. Niet alleen zijn er veel meer verschillende kleuren deuren verkrijgbaar, maar ook nog eens allemaal verschillende soorten typen deuren die zijn afgestemd op de manier waarop iemand zijn garagedeur gebruikt.

Van roldeur tot zijdelingse sectionale deurgarages-als-opslagplaats

Dat de markt van garagedeuren zich heeft gevormd naargelang de behoeften van de mensen die de garagedeuren gebruiken is natuurlijk logisch. Het grappige daarvan is dat je dus eigenlijk op basis van het type garagedeur dat iemand heeft kunt bepalen hoe iemand zijn garage gebruikt. Stel bijvoorbeeld dat iemand veel van fietsen houdt. In dat geval is het niet handig als iedere keer dat je de garage in en uit wilt gaan je de deur in zijn geheel moet openen. Daardoor zijn er onder andere zijdelingse garagedeur ontworpen die je maar voor een deel hoeft te openen om met de fiets de garage in en uit te kunnen gaan.De zogenoemde roldeuren zijn ontworpen voor mensen die graag optimaal gebruik willen maken van de ruimte in de garage. De panelen van de deuren worden namelijk opgerold in een soort opbergbak. Deze bak wordt recht boven de opening van de garage gehangen, zodat het plafond in de garage vrij blijft om materialen op te bergen. Maar roldeuren zijn ook geschikt voor de gevallen waarin een openslaande deur niet gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan zeer korte opritten of aan parkeergarages die midden in de stad zitten en waarbij een openslaande deur over het trottoir voor gevaarlijke situaties zou zorgen. De panelen worden immers verticaal opgerold zodat de ruimte rondom de deur zowel bij het openen als bij dichte volledig vrij blijft. Je begrijpt inmiddels al dat een deur aanschaffen niet zomaar iets is en dat je wel degelijk over meer aspecten moet nadenken dan dat je in eerste instantie had gedacht.

garagedeur-met-kleine-panelenGaragedeuren van verschillende materialen

Naast de manier waarop je de garagedeur kunt gebruiken, is ook het materiaal zeer divers geworden. Zo zijn er verschillende soorten hout waaruit de garagedeur kan worden gemaakt zodat je in het geval je een boerderij of een huis hebt waarmee je een landelijke uitstraling wilt realiseren, je garagedeur perfect aan kan sluiten bij die landelijke uitstraling.

Garagedeuren en comfort

Het derde punt waarin binnen de markt van garagedeuren flinke ontwikkelingen zijn geweest, is het comfort waarmee je de garagedeur kunt gebruiken. Tegenwoordig kun je immers op afstand de garagedeuren bedienen en zijn deze systemen ook nog eens goed beveiligd zodat misbruik en daarmee een grotere ongeautoriseerde toegang tot de garage zoveel mogelijk voorkomen wordt. Naast comfort speelt natuurlijk ook veiligheid een belangrijke rol. Daarom hebben diverse vooruitstrevende merken allerlei maatregelen bedacht om het gebruik van de garagedeur zo veilig mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan de veren die afgeschermd zijn zodat je er niet met je vingers tussen kunt komen, tot aan het aanbrengen van extra sloten op de deur zodat inbraak moeilijker wordt gemaakt. Al met al heeft de markt van garagedeuren zich in de afgelopen decennia behoorlijk ontwikkelt met allerlei mooie en slim doordachte aanpassingen van de klassieke garagedeur als gevolg. Doordat er tegenwoordig zoveel keuze is, is het daarom van belang om altijd even langs een speciaalzaak in garagedeuren te gaan om je te laten informeren over de vele mogelijkheden, voordat je een keuze voor een deur maakt. Zo beleef je straks het meeste plezier van jouw nieuwe garagedeur!